Praznični december z Zvezo prijateljev mladine Idrija

Za nami je še zadnji mesec nenavadnega leta 2020 in kljub vsem težavam in preprekam, ki jih je to leto za nas pripravilo, lahko rečemo, da je bil december vseeno lep in prazničen.

Kar velik del meseca smo se kot pridni palčki ukvarjali z novoletnimi darili za otroke, ki smo jih vključili v vseslovensko akcijo Trije zimski botri. Otroci so že novembra oddali pisma s svojimi željami in tako smo s pomočjo ljudi iz cele Slovenije, še pred Božičem obdarili mnogo otrok iz občin Idrija in Cerkno.

Sredi decembra, ko so bili otroci doma že več kot mesec dni, smo si vsi želeli začutiti vsaj nekaj medsebojne povezanosti. Zato smo z vrtcema Idrija in Cerkno, osnovnimi šolami Cerkno, Spodnja Idrija, Idrija in Črni vrh ter Gimnazijo Jurija Vege Idrija, pripravili skupno video voščilo. V posnetku so otroci povedali česa si v novem letu želijo, vsem zaželeli srečno in zdravo leto 2021 ter na lep in prisrčen način podali pomembno sporočilo – tudi v teh časih nismo sami.

Ker pa šolanje na daljavo ne pomeni le pomanjkanja socialnih stikov, ampak za marsikoga tudi veliko stisko zaradi težav z osvajanjem novega znanja, smo se z veseljem odzvali in začeli z nudenjem organizirane učne pomoči. V predprazničnih dneh smo tako že izvedli nekaj ur učne pomoči za otroke iz 2., 5. in 7. razreda osnovne šole, z urami pa bomo nadaljevali tudi v novem letu, vsaj dokler se otroci ne vrnejo v šolske klopi.

Za otroke smo pripravili tudi video ustvarjalno delavnico, v kateri smo skupaj ustvarjali novoletne okraske, ki so nato krasili našo smrekico, ki je bila postavljena pred osnovno šolo Idrija. Smrečico smo postavili v sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija in je bila ena izmed dvanajstih smrečic, ki smo jih po mestu postavila različna društva in organizacije.

Seveda pa konec leta ne prinaša le praznikov in počitnic ampak tudi težko pričakovan prihod Dedka Mraza. Z obiski dobrega moža smo morali biti letos še posebej inovativni, saj so mu preventivni ukrepi preprečevali, da bi se z najmlajšimi družil na ustaljen način. Dedek Mraz se je tako z veseljem pridružil video skupnemu voščilu, od hiše do hiše je obiskal otroke na Vojskem in v Ledinah ter pripravil pravi novoletni sprevod za otroke v Idriji in Spodnji Idriji. Na svoji praznično okrašeni kočiji se je popeljal skozi Spodnjo Idrijo, kjer ga je že takoj pričakalo veliko število otrok. Na trgu se je za nekaj trenutkov ustavil in nagovoril otroke, nato pa je pot nadaljeval proti Idriji. Med potjo se je ustavil še pri stanovalcih doma upokojencev na Marofu, jim zaželel zdravja in veselja v prihajajočem letu in se dodatno zahvalil vsem zdravstvenim in ostalim delavcem doma, ki v teh težkih časih skrbijo za stanovalce. Pridna konjička sta ga nato popeljala naprej do Idrije, kjer je prav tako pozdravil stanovalce doma upokojencev, od tam pa se je podal na pravo malo turnejo po mestu. Celotno pot so ga iz pločnikov spremljali otroci s starši, ki so dedka navdušeno pozdravili. Manjkalo ni niti petja otroških pesmi in sploh se ne spomnimo kdaj smo nazadnje videli toliko sreče in nasmejanih obrazov v enem dnevu.

Ker se Dedek Mraz letos ni mogel dolgo zadržati na enem mestu, smo v sodelovanju s TV studiem Idrijskih novic pripravili še oddajo v kateri se je dobri mož pogovoril z voditeljico programa Vesno Marinac. Z našo pomočjo so se v program vključili tudi otroci iz različnih krajev idrijskega in cerkljanskega. Video si lahko pogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=8eS30t-dYhg&t=6s

Ob vseh lepih dogodkih, ki so za nami, v novo leto vstopamo polni optimizma in novega delovnega zagona. Vsem sodelujočim pa se na tem mestu iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in pomoč pri pripravi programa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja