Pred nami je Veseli december 2022

Do decembra nas loči še dober teden dni, praznično dogajanje pa se že pričenja! 🎄

Celoten program najdete v zavihku Veseli december, prav tako ga bodo otroci dobili v šolah in vrtcih. Da pa zagotovo ne boste zamudili nobenega od dogodkov, bomo tedensko dogajanje objavili tudi na naši spletni strani in FB profilu.

Sodelujejo: OŠ Sp. Idrija, Turistično društvo Idrija in Župnišče Spodnja Idrija ter Ledine

🍁🍁Jesenske počitnice 2022🍁🍁


Pred nami so že prve šolske počitnice in za otroke smo pripravili pester nabor počitniških aktivnosti:

➡Sreda, 2. 11. POČITNŠKI KINO- ČEBELICA MAJA 3: ZLATO JAJCE
➡Četrtek, 3. 11. Športni dan v TRAMPOLIN PARKU WOOP ⛔️ VSA MESTA SO ŽE ZASEDENA❗️ Otroke vpisujemo na čakalno listo.
➡Petek, 4.11. STRELSTVO

‼️Število mest na aktivnostih je omejeno, zato so prijave obvezne za vse dogodke.

Prijavnico so otroci dobili v šoli, najdete pa jo tudi spodaj.

Donacija šolskih potrebščin ob 40. jubileju Hiše Gabron d.o.o.

Hiša Gabron d.o.o. je letos praznovala že 40. letnico delovanja. Ker se v slaščičarni sladkajo že generacije otrok, so se ob svojem jubileju odločili za zelo lepo gesto – otroku iz socialno ogrožene družine so podarili komplet šolskih potrebščin, saj se zavedajo, da marsikomu pred začetkom šolskega leta ni lahko. Pri ZPM Idrija pa smo poskrbeli, da je komplet odšel v prave roke.

Za lepo gesto se Hiši Gabron d.o.o. iskreno zahvaljujemo!

Poletje 2022

Poletje je minilo kot bi mignil in le še nekaj dni nas loči, da učenci sedejo v šolske klopi. Pri Zvezi prijateljev mladine Idrija smo veseli, da je za nami še eno pestro, programsko bogato poletje. V poletnih mesecih smo organizirali počitniško varstvo, mnoge počitniške aktivnosti v okviru programa Počitnikarija in letovanji v Poreču in Seči.


Letošnje Počitniško varstvo, ki smo ga zaradi povpraševanja staršev podaljšali, je potekalo od 27. junija do 29. julija ter od 22. do 26. avgusta v prostorih Mladinskega centra. V varstvu je dopoldneve pri nas preživljalo 57 otrok, za program pa je skrbelo 9 vzgojiteljic/prostovoljk, ki so s svojimi idejami otrokom pripravile pester vsakodnevni program. V varstvu sta se nam včasih pridružila tudi prostovoljca iz tujine Irina in Svein, ki sta otrokom še dodatno popestrila počitniške dni. Veliko časa smo preživeli na prostem, na igralih v Mejci in na igrišču pred Mladinskim centrom. Raziskovali smo Idrijo, prepevali pesmi in plesali. Naredili smo milne mehurčke, se igrali namizni nogomet, se pomerili v turnirju v 4-vrsto in Enki, naredili zalogo zapestnic, se frizirali in urejali nohtke in še in še. Udeleževali smo se tudi aktivnosti v okviru programa Počitnikarija. Predvsem pa smo uživali v brezskrbnih poletnih dnevih v družbi prijateljev in čeprav smo se srečevali vsak dan, nam idej za zanimivo preživljanje časa kar ni zmanjkalo.


Za program Počitnikarija smo pripravili 18 raznolikih dogodkov, ki so bili razporejeni čez cele poletne počitnice. Program smo, takoj po koncu šolskega leta že tradicionalno pričeli z ogledom filma v Filmskem gledališču Idrija, nadaljevali smo z jogo za otroke, plesnimi delavnicami v organizaciji plesnega kluba Idrija, delavnico čuječnosti, kjer smo se učili meditacije in sproščanja, vodnimi igrami, balinanjem na pokritem balinišču v Idriji in jezikovnimi igrami s prostovoljko Irino. Z avtobusom smo se odpeljali na plavanje v bazen v Ajdovščino, organizirali smo delavnico legorobotike, spoznavanje konj pri Ani Sever in se preizkusili v strelstvu na strelišču v Idriji. Kar nekaj zanimivih delavnic so za nas pripravili tudi pri Geoparku Idrija. Ogledali smo si mestni čebelnjak in na delavnicah izdelali svečke iz čebeljega voska, z avtobusom smo se odpravili v Idrijsko Belo na Lajšt in tekmovali v družabnih igrah, s pomočjo mobilne aplikacije TeachOUT in v družbi dijakov Gimnazija Jurija Vege Idrija, ki so pot osnovali, smo se odpravili na raziskovanje Idrije, na delavnici Ko se zatrese smo izdelali sezmograf in izdelali bruhajoče vulkančke. S poletjem se zaključuje tudi počitniški program, mi pa že zbiramo ideje kako se bomo družili med jesenskimi počitnicami.


Najtežje pričakovan del počitnic je bil zagotovo julij, ko smo se odpravili na letovanji v Poreč in Sečo. Zanimanje za obe letovanji je bilo letos ponovno izjemno in potrudili smo se, da smo mesto na počitnicah zagotovili kar največjemu številu otrok. Na morje smo tako odpeljali 152 otrok, za katere je skrbelo 18 vzgojiteljev, 2 medicinski sestri in 2 pedagoški vodji. Na morju smo preživeli nepozabne počitnice v družbi starih in novih prijateljev. V Poreču smo se prelevili v superjunake, v grške bogove, v like iz knjige Harry Potter in jamske ljudi. Sprehodili smo se do mesta Poreč, si na stojnicah nakupili spominke in se zabavali v lunaparku. Zavrteli smo se v ritmih disko glasbe in se v koktejl baru okrepčali s slastnimi sadnimi koktejli. Veliko smo plavali, se potapljali, igrali v mivki, tekmovali v športnih turnirjih in ustvarjali. Obiskali smo tudi napihljiva vodna igrala, vodni tobogan ali se vozili s pedolini. V Seči nas je obiskal Andrej Guštin z Zavoda Cosmolab in nam pripravil odlično delavnico opazovanja Sonca. Slabo vreme smo izkoristili za ustvarjalne delavnice in tombolo, večere pa smo si krajšali s spoznavnimi igrami, tradicionalnim tekmovanjem `Knjiga rekordov’, nočnim kopanjem, in kinom. Priredili smo tudi vesoljsko strateško igro, kjer smo v planete našemljeni vzgojitelji udeležencem v zameno za pravilno opravljene naloge delili potrebščine, ki so jih ekipe potrebovale za zmago. Seveda nobeno letovanje v Seči ni popolno brez obiska Portoroža kjer smo na stojnicah preverili letošnjo ponudbo in se posladkali s sladoledom. Ob vseh turnirjih, izletih, športnih in družabnih igrah, prostočasnih aktivnostih in druženju s prijatelji je teden minil, kot bi trenil.

Za nami je res lepo in pestro poletje, za katero pa so zaslužni tudi vsi sodelujoči pri pripravi naših programov: Idrija Unesco Global Geopark, Plesni klub Idrija, balinarski klub Kolektor Idrija, Strelsko društvo Jožeta Mihevca Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Ana Sever, Keli Rejec in Alenka Pirih. Iskreno se zahvaljujemo tudi Mladinskemu centru Idrija za možnost organizacije počitniškega varstva v njihovih prostorih in pomoč njihovih prostovoljcev, Občini Idrija in Občini Cerkno za dolgoletno podporo vseh naših programov ter vsem donatorjem – tako posameznikom kot podjetjem, ki so s svojimi prispevki omogočili izvedbo letovanj za tako veliko število otrok iz idrijskega in cerkljanskega. Na koncu pa nikakor ne smemo pozabiti na naše prostovoljce, brez katerih delovanje naše organizacije ne bi bilo mogoče in vas, starše, ki nam znova in znova v varstvo zaupate svoje otroke. Hvala!

Seča, zadnji dan

V Seči smo to noč prespali ob spremljavi dežja in občasnem gromu. Dež je do jutra spral zrak in pohladil naše pregrete bungalove, in ko smo se prebudili, so sončni žarki že sušili vse sledi nočnega dežja. Potem ko smo še poslednjič pospravili naše sobe in uredili okolice bungalovov, smo se spustili do plaže. Tudi danes smo se kopali, med gretjem na kopnem pa smo trenirali masiranje drug drugega, odkrili pa smo tudi, da si lahko na stopnicah pripravimo masažno kopel. Nekateri izmed nas so igrali igre s kartami, odkrili pa smo tudi, da nikoli nisi prestar za zabavo na gugalnicah ali v peskovniku.
Po kosilu smo nekateri že pričeli s pakiranjem, drugi smo poiskali uteho v hladni dvorani na bralnih delavnicah, izkoristili smo še zadnje priložnosti za pink ponk s prijatelji, najstarejši fantje pa so pod vodstvom vzgojitelja Matica očedili armaflekse za vse udeležence in jih na soncu posušili, da bodo pripravljeni na prihodnje izzive.
In že smo se spet odpravili na plažo, tokrat zadnjič na tem letovanju. Sprva je vse potekalo kot normalno, nato pa so starejši vzgojitelji izkoristili zadnjo priložnost in organizirali krst novih vzgojiteljic, pri čemer so s pridom uporabili tudi nas. Z barvami za obraz smo jih naličili v marsovke in jim pripravili obleko iz vrečk za smeti, potem pa se je njihova prava preizkušnja šele pričela, v opravah so morale na plaži zaplesati ‘račke’ in opraviti preizkus hoje pod vedno bolj spuščenim vodnim črvom. Vse so krst odlično opravile.
Po večerji smo imeli zaključno prireditev, ki pa smo ji dodali obred, ki ga v Seči nismo imeli že več let: poroko! Poročili smo dva para, Jana in Tjašo, in Tijana in Alino. Pri čakanju na pričetek obreda smo mimogrede in skoraj po nesreči ustanovili še pevski zborček, ki se je na poroki odlično izkazal. Po zaključku svečanosti, izmenjavi prstanov in prvem plesu poročencev in prič smo podelili nagrade za vse zmagovalce tekmovanj, ki smo jih imeli čez teden, in nato priredili ples za vse. Sploh nismo vedeli, kdaj se je okrog nas stemnilo, in kar naenkrat je napočil čas za poslednji tuš, zadnjo od vzgojiteljev prebrano zgodbico, in zadnje odsanjane sanje letošnjega letovanja.
Jutri planiramo odhod ob 9. iz Seče, poskrbeli bomo za povezavo do sledenja naše poti v živo, ko pa bomo imeli tudi oceno časa prihoda v Godovič in Idrijo, pa jo bomo objavili na spletni strani ZPM Idrija in na našem FaceBook profilu. V imenu cele ekipe vzgojiteljev se vam vsem staršem zahvaljujemo za izkazano zaupanje in upamo, da se vidimo prihodnje leto!

Seča, 6. dan

V Seči smo kljub včerajšnjemu pohodu po stojnicah dan začeli strumno in pogumno. Spet smo izkoristili milo jutranje sonce za tekmovanja, tokrat v badmintonu. Tekmovalci so se tako borili pri naših bungalovih, ostali pa smo šli do plaže. Celo popoldne smo plavali, skakali, tekmovali v balinčkih in kartali, in kot bi trenil je bil čas za povratek v dom, kjer nas je čakalo kosilo. Ker smo že nekaj dni neumorni, smo tudi danes po kosilu večinoma počivali na bralnih delavnicah, nato pa smo se spet spustili na plažo.
Po večerji smo na igrišču uprizorili štafetne igre. V mešanih skupinah smo se pomerili v osmih nalogah, pri katerih smo se vsi sijajno odrezali, pokrivale pa so vse mogoče veščine; od hitrostnega pogrinjanja potrebščin za na plažo do preciznega metanja vodnih balončkov. Vse skupine smo si bile tako blizu, da smo vzgojitelje pustili, da tekom noči računajo končni izid, mi pa smo se odpravili pod tuše in v mižo.

POČITNIŠKO VARSTVO (5. teden)

Tako, pa smo prispeli do konca počitniškega varstva. 🥹
Kako smo se imeli? Super 👌, megaaaa👊, fajn, bombastično 💣, fino, fenomenalno in pustolovsko. 🙉

Ta teden smo v sklopu Počitnikarije imeli delavnico v BALINANJU ⚫. Postali smo res dobri, drugo leto gremo kar na prvenstvo. 😉

Prostovoljka Irina nam je pripravila jezikovno delavnico, kjer smo urili naše jezike, se naučili nekaj besed v angleščini in ruščini. 👑🪆

Naučili smo se plesti kitke in zapestnice, se spremenili v prave Indijance 🐾⛺, v Mejci imeli igro, kjer smo kradli zastavice. Zadnji dan pa smo se preizkusili v režiserski vlogi in izdelali filmček. 📽️🍿

Se vidimo spet konec avgusta. 😊
Lepo se imejte! ♥️