Za nami je še eno uspešno leto

Kot vsak januar se tudi letos oziramo nazaj na preteklo leto, razmišljamo o uresničenih načrtih in planiramo aktivnosti za naprej. Kljub temu, da epidemija še kar vztraja med nami, lahko rečemo, da je za nami zelo pestro in uspešno leto. Čeprav smo bili pri našem delu še vedno močno omejeni z raznimi omejitvami in prepovedmi, smo uspešno izpeljali skoraj vse kar smo si v pričetku lanskega leta zadali. V začetku leta 2021 smo, vse do vrnitve otrok v šolske klopi, nadaljevali z nudenjem učne pomoči za osnovnošolce, organizirali smo spletno predstavitev poklicev za učence višjih razredov osnovne šole in uspešno izvedli medobčinski otroški parlament, ki je prav tako potekal na spletu. Skozi celo leto smo nadaljevali z ustaljenimi humanitarnimi programi, svoje delo pa je nemoteno opravljala tudi svetovalna skupina TOM telefona.

Posebej gre omeniti poletne počitnice, ko smo izpeljali obširen in raznolik program Počitnikarije, na katerem so se nam otroci iz občin Idrija in Cerkno lahko pridružili na preko 20 prostočasnih aktivnostih in z nami preživeli kar nekaj počitniških dopoldnevov. Cel julij je potekalo tudi počitniško varstvo, ki je bilo zelo dobro obiskano. Pod budnim očesom naših vzgojiteljic so otroci dneve preživljali aktivno, ustvarjalno in predvsem v družbi sovrstnikov ter utrjevali stara in sklepali nova prijateljstva. Pozabiti ne smemo niti na naša letovanja na morju, ki smo jih po enoletnem premoru končno spet lahko izvedli. Tako smo julija na morje odpeljali kar 152 otrok, za katere je skrbelo 18 vzgojiteljev, 2 medicinski sestri in 2 pedagoški vodji. Ob skrbno pripravljenem programu so otroci nedvomno preživeli nepozabne počitnice na morju. Poleti je potekal tudi naš prvi mednarodni projekt preko katerega se nam je za štiri mesece pridružila prostovoljka Olya iz Ukrajine. Uspešna izvedba projekta nam je prinesla mnoge dragocene izkušnje, ki jih bomo s pridom uporabljali pri našem nadaljnjem delu. Jesen je prinesla vrnitev otrok v šolske klopi in seveda smo vsi komaj čakali krompirjeve počitnice, ko smo se ponovno lahko družili. Pripravili smo kar 5 počitniških aktivnosti in čisto vse so bile zasedene do zadnjega mesta.

Prav poseben del leta pa je seveda Veseli december, ki je za našo organizacijo vsako leto še posebej delaven, saj se vse vrti okrog obdarovanja najmlajših in obiskov Dedka Mraza. Tudi letos smo se vključili v vseslovensko akcijo Trije zimski botri in s pomočjo organizatorjev ter različnih obdarovalcev priskrbeli darila za 40 otrok iz idrijskega in cerkljanskega. Darila so bila letos prav posebej lepo in skrbno pripravljena zato so bili nasmehi na obrazih otrok še toliko večji. Daleč najbolj zaposlen pa je bil ponovno Dedek Mraz, ki je tekom celotnega decembra obiskal otroke na vseh štirih osnovnih šolah in njihovih podružnicah, družil se je z najmlajšimi otroki v vseh enotah vrtca in obiskal tudi dijake vseh programov gimnazije Jurija Vege Idrija. Prav tako je bil zaposlen ob popoldnevih, ko je obiskal otroke po krajevnih skupnostih, z obiskom je razveselil varovance domov upokojencev na Marofu, v Idriji in v Črnem Vrhu ter se s svojo praznično okrašeno kočijo zapeljal po ulicah Idrije, Spodnje Idrije in Cerknega. Tik pred novim letom pa se je ustavil še v studiu idrijskih novic, kjer se je v oddaji o delovanju Zveze prijateljev mladine Idrija na kratko pogovoril z voditeljem. Skupno je tako opravil kar 105 obiskov in velikemu številu družin na tak način polepšal praznični čas.

Ker pa je december mesec lučk, okraskov in lepih misli, smo se prepustili ustvarjalnosti in sodelovali v kar dveh prazničnih projektih. Vključili smo se v nagradni natečaj »Naj smrekca 2022«, ki je potekal v organizaciji Zavoda za turizem Idrija. Pripravili smo novoletne okraske in okrasili smrečico, ki je skupaj s stvaritvami ostalih sodelujočih organizacij nato lepšala Mestni trg v Idriji. Z veseljem smo se odzvali tudi na vabilo Doma upokojencev Idrija k medgeneracijskem prazničnem projektu »Pravljične sani, ki rišejo nasmehe« za katerega smo starim odsluženim sankam vdihnili novo življenje in jih postavili na ogled v dom upokojencev. Upamo, da so naše sani in zapisane lepe misli resnično privabile čim več iskrenih nasmehov na obraze stanovalcev. Decembra so se na nas po pomoč pri izvedbi humanitarne akcije obrnili tudi pri Optiki Vogrič, kjer so se ob praznovanju tridesete obletnice delovanja optike odločili podariti kar 30 celostnih obravnav vida posameznikom iz idrijske in cerkljanske občine. Tako smo se povezali s CSD Idrija in tridesetim posameznikom zagotovili brezplačno celostno oskrbo vida. Nekateri prijavljeni so pregled in nova očala že prejeli, drugi pa pridejo na vrsto v prihodnjih dneh. Optiki Vogrič se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju in jim iskreno čestitamo ob obletnici delovanja. Želimo si, da bi lepa gesta spodbudila dodatne humanitarne akcije kot je tale, s konkretnimi učinki na lokalno okolje in prebivalce.

Zaradi vseh lepih praznično obarvanih dogodkov smo v novo leto vstopili polni optimizma in novega delovnega zagona. Veselimo se že prihajajočih mesecev in uresničitve naših idej za počitniške in prostočasne aktivnosti.

Vsem sodelujočim pri pripravi naših programov, predvsem pa našim prostovoljcem, se na tem mestu iskreno zahvaljujemo za sodelovanje. Izvedba vseh programov pa ne bi bila mogoča, če ne bi imeli finančne pomoči sponzorjev in donatorjev (objavljeni na naši spletni strani – Donatorji in sponzorji 2021), ki se jim v imenu vseh otrok najlepše zahvaljujemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja