31. medobčinski otroški parlament

V sredo, 24.3.2021, smo izvedli že 31. medobčinski otroški parlament, ki je tokrat potekal na spletu. Razpravo na temo “Moja poklicna prihodnost”, je vodila Ana Hladnik, sodelovalo pa je kar 20 mladih parlamentarcev iz osnovnih šol Cerkno, Spodnja Idrija, Idrija in Črni Vrh.

V uvodnem delu je vse prisotne najprej pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Idrija, Zdenka Šturm, kasneje sta jih nagovorila še župana občin Idrija in Cerkno, ki sta tudi aktivno sodelovala v prvem delu razprave. V debati z naslovom “Kje pa vas čevelj žuli?” so učenci predstavili konkretne probleme, ki jih opažajo v svojem domačem kraju. Tako so učenci OŠ Cerkno ponovno omenili neugledno in neprimerno avtobusno postajališče pred šolo ter izpostavili, da v Cerknem nimajo primernega igrišča za nogomet, obstoječe pa je v zelo slabem stanju. Tako učenci OŠ Črni Vrh kot učenci OŠ Idrija so se v svojem prispevku dotaknili predvsem prometne varnosti v okolici šole. V Črnem Vrhu si želijo ureditve varne poti v šoli, v Idriji pa predvsem ukrepanje v zvezi z veliko gnečo v času jutranje prometne konice in nevarnim cestnim odsekom pri šoli v Godoviču. Učenci OŠ Spodnja Idrija so ponovno izrazili željo po ureditvi trim steze na Melinah in na župana naslovili idejo o ureditvi razsvetljave za šolsko igrišče, ki je trenutno v večernih urah neuporabno.

Na povedane žulje sta se odzvala oba župana. Župan Gašper Uršič je povedal, da se je pri uresničitvi cilja ureditve avtobusne postaje pred šolo pojavilo več problemov. Širitev postaje na trenutnem mestu ni dovoljena, zato so na občini razmišljali o selitvi postaje na obvoznico, kjer so za ta namen tudi že kupili zemljišča. Postaja pred šolo bo kasneje odstranjena, tista na obvoznici pa bo namenjena tudi za šolske prevoze. Do nove avtobusne postaje bo urejena tudi varna šolska pot. Zavedajo se, da je postaja poškodovana, vendar prenova ni smiselna, saj bo postaja odstranjena. Preveril bo možnost zamenjave sedišč za lesene klopce, ki bi problem vsaj delno rešile. Strinja se tudi z umikom reklamnih panojev. Glede čistoče na avtobusnem postajališču pa je k sodelovanju pri skrbi za urejeno okolico pozval tudi predstavnike šole.  Glede nogometnega igrišča je župan povedal, da so sicer že iskali rešitve za sanacijo luknje, vendar bi na dolgi rok na samem igrišču s tem povzročili več škode in zato sanacije niso izpeljali. V okviru gradnje novega vrtca je planirana selitev igrišča za osnovno šolo. Sama skrb za urejenost igrišča pa ni v domeni občine in je odgovornost vseh uporabnikov.

Župan Tomaž Vencelj je povedal, da je občina že naročila projekt celostne prometne ureditve Črnega Vrha, ki je v planu občine za leto 2023. V sklopu projekta se bo uredilo pločnik skozi celoten kraj, narejeni bodo novi in varnejši dovozi na trg ter širša cesta s pločnikom do šole. Tudi v zvezi s prometno varnostjo v okolici OŠ Idrija, je imel župan vzpodbudne novice, saj je ideja spremembe prometnega režima v okolici Modre dvorane že v teku. Pred pričetkom naslednjega šolskega leta bo odstranjenih nekaj parkirišč, s čimer bodo omogočili polkrožen promet in s tem lažje dostavljanje otrok v šolo. Nekaj parkirišč bo namenjenih samo kratkotrajnemu parkiranju za namen spremljanja mlajših otrok do šole. Z dokončanjem vrtca v Spodnji Idriji bo tudi ukinjena enota vrtca v šoli, kar bo pripomoglo k zmanjšanju jutranje gneče. Glede ureditve trim steze v Spodnji Idriji je župan povedal, da ne ve točno kdo je lastnik tega področja saj pred časom posebna dovoljenja za postavitev fitnesa v naravi niso bila potrebna. Župan se bo o lastništvu pozanimal, predlagal pa je tudi, da šola poda pobudo na KS Spodnja Idrija. Igrišče pred šolo je v upravljanju OŠ Spodnja Idrija zato je predlagal da podajo pobudo na občino in bodo poskusili najti rešitev. Sam pa meni, da je osvetlitev igrišča smiselna in bi občina lahko zagotovila neko osnovno razsvetljavo

V nadaljevanju so se sodelujoči lotili razprave na temo parlamenta. Pogovarjali so se o vplivu epidemije na izbiro poklica, tehnologiji in poklicih prihodnosti, begu možganov oz. zakaj mladi iščejo priložnosti v tujini ter pomenu formalne izobrazbe za doseg želenega poklica.

Sprejeli so 4 sklepe, ki se nanašajo na temo in izvolili predstavnike, ki jih bodo zastopali na regijskem in nacionalnem otroškem parlamentu:

Sklep: Na nekatere odločitve o poklicih epidemija ni vplivala, odvisno je od posameznega poklica. Spremembe se vedno dogajajo, epidemija pa je situacijo še bolj spremenila. Prisilila nas je, da bolj razmišljamo o prihodnosti poklicev, bolje izkoristimo svoj čas in postanemo bolj samostojni.  

Sklep: poklici se spreminjajo, vedno bodo nekateri izumirali in se pojavljali novi, vseeno je pomembno, da počnemo to, kar nas veseli. Pomembni bodo poklici na področju tehnologije in zdravstva, prav tako bodo vedno bolj iskana fizična dela, ki se jih ne da nadomestiti s tehnologijo in osebni svetovalci. Poudarek bo tudi na domači ekološki prehrani.

Sklep: V tujini so lahko boljše plače, pogoji, raznolike službe, a tudi večja konkurenca, kvaliteta življenja je lahko slabša. V Sloveniji si blizu bližnjih, poznaš kulturo in način življenja. Šolanje je brezplačno in lažje dostopno. Beg možganov lahko naredi veliko izgubo državi. Vsak posameznik se mora odločiti katere možnosti mu bolj ustrezajo, saj ima vsaka odločitev dve strani.

Sklep 5: Na 31. regijskem otroškem parlamentu, ki bo potekal preko spleta nas bodo zastopali

Maruša Velikanje iz OŠ Idrija,
Bor Makuc iz OŠ Cerkno
Veronika Vončina in Iskra Eržen iz OŠ Sp. Idrija
Maks Rupnik in Eva Prebil iz OŠ Črni Vrh

Na nacionalnem parlamentu v Ljubljani nas bo zastopal Maks Rupnik iz OŠ Črni Vrh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja