Medobčinski otroški parlament

V torek, 7. marca je v sejni sobi Občine Cerkno potekal že 33. medobčinski otroški parlament. Mladi parlamentarci iz osnovnih šol Idrija, Sp. Idrija, Črni Vrh in Cerkno so razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladih. V uvodnem delu zasedanja so v rubriki »Kje pa vas čevelj žuli nagovorili oba župana in predstavili težave, ki jih vidijo v svojem vsakdanu in celo predlagali rešitve, ki jih občini utegneta udejanjiti. Župana sta jim s svojimi odgovori predstavila možnosti za uresničitve predlogov in jih spodbudila, da na občino posredujejo svoje pobude.

Sledilo je delo po skupinah in razprava. Razpravljali so o tem kaj duševno zdravje sploh je, o vplivu okolja na duševno zdravje, o virih moči in o spremembah, ki so potrebne za krepitev njihovega razvoja in prišli do naslednjih sklepov:

➡️ Učencem bi se moralo dati boljšo predstavo o metodah sproščanja in kaj sploh je duševno zdravje. V šolah, bi se moralo organizirati več sprostitvenih dejavnosti, ker se je potrebno znati ustaviti bi to morali aplicirati tudi med poukom s pavzami. Biti bi morali bolj sproščeni ob izražanju svojih čustev in pogovorih o duševnem zdravju.

➡️ Okolje zelo vpliva na duševno zdravje samo (ali živimo na podeželju ali v mestu, ekonomski razred), prav tako tudi prijatelji in družina. V družini se premalo pogovarjamo o tematiki, dobro bi bilo organizirati delavnice. Nasilneži lahko slabo vplivajo na naše duševno zdravje. Internet lahko tudi pozitivno vpliva na naše duševne zdravje, vendar večinoma negativno, problem je ker se zelo radi primerjamo z drugimi.

➡️ Moji viri moči mi pomagajo postati boljša oseba. Na stresne situacije moramo gledati pozitivno, velik dejavnik je, da se počutimo sprejete v družbi. Odraslim se ni vedno najlažje zaupati, saj se sovrstniki lažje vživijo v tvojo kožo. Težko je oceniti mejo kdaj je dovolj pogovor s prijatelji in kdaj rabimo pomoč odrasle osebe, zato je tudi pomembno, da spremljamo počutje in obnašanje prijateljev. Še vedno je potrebno biti samokritičen in se zavedati svojih lastnosti, velikokrat pogovor že veliko reši. Dobra rešitev je tudi TOM telefon in podobne svetovalnice.

➡️ Za spremembe na bolje bi pomagala boljša razporeditev ocenjevanj v šoli, manj pritiska z ocenami, potrebno bi bilo izobraževati učitelje in učence glede teh tematik (že od nižjih razredov), delavnice o medosebnih odnosih in duševnem zdravju, odpravljanje stereotipov, ustvarjanje odprte in strpne družbe (delavnice za širšo skupnost – na občinskem nivoju). Ozaveščanje o pomoči, ki nam je na voljo, da vemo kam se lahko obrnemo. Pomembno je urejeno okolje, več zelenih površin. Posluh staršev ob težavah namesto kazni, zato je zelo pomembno tudi izobraževanje staršev na tem področju.

?Ob zaključku srečanja so izvolili še predstavnike za regijski in nacionalni parlament. Na regijskem parlamentu, ki bo konec marca v Novi Gorici bodo učence iz šol na Idrijskem in Cerkljanskem zastopali: Iskra Eržen in Špela Ajdišek OŠ Sp. Idrija, Mirjam Krevs in Meta Žgavec OŠ Črni Vrh, Zarja Prezelj OŠ Idrija in Jan Hojak OŠ Cerkno. Na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo letos ponovno potekal v Državnem zboru jih bo zastopala predstavnica OŠ Sp. Idrija Iskra Eržen kot delegatka in Špela Ajdišek kot novinarka.

Učence pa čaka še nekaj dela na šoli. Pripravili bodo še akcijski načrt kjer si bodo zadali cilje, ki jih vezane na temo želijo uresničiti. Zadali si bodo naloge, ki jih bodo tekom letošnjega in prihodnje leta tudi uresničevali.

Nekaj njihovih izjav lahko poslušate tudi v prispevku Primorskega vala: http://www.primorskival.si/novica.php?oid=18962

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja