VESELI DECEMBER Z ZVEZO PRIJATELJEV MLADINE IDRIJA

S toplino v srcu se oziramo nazaj v mesec december, mesec dobrih mož in skritih želja. Še posebej je bil december pravljičen za naše najmlajše, saj so lahko uživali v številnih prireditvah s katerimi smo razveselili otroke in starše in jim polepšali praznični čas. Za otroke iz občin Idrija in Cerkno je bilo organiziranih več kot 70 različnih dogodkov, predstav in delavnic. Še posebej je otroke razveselil prihod Dedka Mraza in njegovega spremstva, ki so ga otroci celo leto težko pričakovali.

Svojo pot je začel z obiskom otrok v vrtcih in šolah v Godoviču, Spodnji Idriji in Idriji. Nato je obiskal otroke v vrtcu v Cerknem, mudil se je tudi med otroki v Črnem Vrhu, v kulturnem domu v Idrijskih Krnicah in v stari šoli v Kanomlji. V šoli in vrtcu je dogodke bogatila predstava Lutkovno gledališkega krožka OŠ Idrija z naslovom Trije škrati in pismo, na ostalih dogodkih pa predstava Prav posebno darilo. Dedek Mraz je presenetil tudi uporabnike VDCja, saj jih je po ogledu filma Kapa, obiskal v Filmskem gledališču v Idriji in stanovalce Doma upokojencev v Idriji, na Marofu in Vita domu v Črnem Vrhu.

Osrednja prireditev ob prihodu Dedka Mraza se je odvijala na Mestnem trgu v Idriji. Otroci so se najprej podali na praznično pot in premagovali izzive, nato uživali v predstavi Maše in Medveda, ko so končno dočakali dedkov prihod. Pripeljal se je na svoji praznično okrašeni kočiji. Potem, ko je obiskovalcem namenil nekaj prijaznih besed, je sledilo še fotografiranje in vožnja s kočijo.

Svojo pot je nato nadaljeval in obiskal še otroke v Šebreljah, Ledinah, Otaležu, Novakih in na Vojskem. V Šebreljah so pred njegovim prihodom praznični program pripravili učenci podružnične šole Šebrelje, v Ledinah in Otaležu so si otroci ogledali predstavo Kam so pobegnile božične Zgodbe?, v Novakih in na Vojskem pa predstavo Prav posebno darilo. Potem se je ponovno spustil v dolino in najprej obiskal pravljično deželo v Cerknem. Tudi v Cerknem so otroci najprej iskali skriti zaklad, se udeležili ustvarjalnih delavnic in poslikave obraza, si ogledali predstavo Pika išče Dedka Mraza, ko se je med njih, s kočijo, pripeljal Dedek Mraz. Tudi v Cerknem je bilo organizirano profesionalno fotografiranje z dedkom in vožnja z njegovo kočijo. Leto je Dedek Mraz zaključil na silvestrovo v Spodnji Idriji s Snežno kraljico in palčkom.

Decembrski program na Idrijskem in Cerkljanskem so bogatili tudi drugi različni dogodki in prireditve. Že v začetku meseca so na Osnovni šoli Sp. Idrija, v župnišču v Sp. Idriji in Ledinah izdelovali adventne venčke. Manjkali niso niti praznični sejmi. Na Mestnem trgu je na prvo decembrsko soboto potekal Barbarin sejem, sejem Lipa rič pa vsako sredo in soboto v prostorih Pri Črnem orlu, ki so ga dopolnili z raznolikimi dodatnimi dogodki. Otroke je razveseljeval tudi dobri mož Miklavž, ki je obiskal otroke v Črnem Vrhu, Ledinah, Sp. Idriji, Kanomlji in Zavratcu. V Zavratcu in v pokriti tržnici v Idriji so pekli praznične piškote, v Črnem Vrhu, Zavratcu, Cerknem in na Vojskem so bile organizirane ustvarjalne delavnice. Center za obiskovalce Geoparka Idrija je v decembru ponujal brezplačen vstop na razstavo Zapisano v kamninah in iskanje skritega zaklada za otroke in malo večje otroke kjer so otroci in starši s pomočjo kratkih nalog iskali skriti zaklad po razstavi. Zadnji teden v mesecu je bilo pri njih na voljo več različnih novoletnih delavnic za otroke z ekološko noto, ponudili so tudi brezplačen ogled razstave z avdio vodičem »Sprehod s Scopolijem«.

V mesecu decembru je cilj Zveze prijateljev mladine Idrija, da vsakemu otroku zagotovi vsaj eno predstavo in tako smo se ponovno povezali z vsemi osnovnimi šolami in vrtci na našem območju, gimnazijo in glasbeno šolo. Predstava Lutkovno gledališkega krožka Idrija je gostovala v vseh enotah vrtca na Idrijskem in v Osnovnih šolah Spodnja Idrija, Črni Vrh in podružnični šoli Godovič. Predstavili so se tudi pred svojimi vrstniki v Osnovni šoli Idrija. Predstava je bila namenjena učencem od 1. do 5. razreda.

Na Glasbeni šola Idrija in podružnici Cerkno so letos pripravili res čudovit in bogat program. Klavirski oddelek glasbene šole je za otroke vrtca in prvo triado vseh osnovnih šol pripravil pravljici Hrestač in Labodje Jezero, za učence 4., 5. in 6. razredov pa Vesele note, kjer so spoznavali različne inštrumente. Z obema dogodkoma so gostovali tudi v Črnem Vrhu.

Za učence zadnje triade smo organizirali projekcijo filma Los Bando in za gimnazijce film Amsterdam v Filmskem gledališču v Idriji.

Učenci prvih dveh triad Osnovne šole Spodnja Idrija, so si po prireditvah v glasbeni šoli, ogledali še vodeno razstavo Poklon volni, ki so nam jo poklonili v Mestnem muzeju v Idrija, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Pri našem projektu »Veseli december« sodelujejo številni prostovoljci in organizacije, ki so posebej zaslužni za uspešno izpeljavo programa. Na tem mestu se prisrčno zahvaljujemo DPM Črni Vrh in DPM Cerkno, vsem osnovnim šolam in njihovim podružnicam, vrtcem, Gimnaziji Jurija Vege Idrija, Glasbeni šoli Idrija in podružnični šoli Cerkno, Krajevnim skupnostim Idrija, Spodnja Idrija, Kanomlja, Otalež, Novaki in Zavratec ter Vesni Erjavec iz Idrijskih Krnic, župnijam Sp. Idrija in Ledine, Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, TD Fara, DKŽD Vojsko in Domu upokojencev Idrija in Marof ter Vita domu v Črnem Vrhu, Pr Golitu, Centru za obiskovalce Geoparka Idrija, Zavodu za turizem Idrija in LTO Laufar Cerkno. Posebna zahvala gre tudi Občini Idrija in Občini Cerkno vsakoletno podporo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja