Poletje 2022

Poletje je minilo kot bi mignil in le še nekaj dni nas loči, da učenci sedejo v šolske klopi. Pri Zvezi prijateljev mladine Idrija smo veseli, da je za nami še eno pestro, programsko bogato poletje. V poletnih mesecih smo organizirali počitniško varstvo, mnoge počitniške aktivnosti v okviru programa Počitnikarija in letovanji v Poreču in Seči.


Letošnje Počitniško varstvo, ki smo ga zaradi povpraševanja staršev podaljšali, je potekalo od 27. junija do 29. julija ter od 22. do 26. avgusta v prostorih Mladinskega centra. V varstvu je dopoldneve pri nas preživljalo 57 otrok, za program pa je skrbelo 9 vzgojiteljic/prostovoljk, ki so s svojimi idejami otrokom pripravile pester vsakodnevni program. V varstvu sta se nam včasih pridružila tudi prostovoljca iz tujine Irina in Svein, ki sta otrokom še dodatno popestrila počitniške dni. Veliko časa smo preživeli na prostem, na igralih v Mejci in na igrišču pred Mladinskim centrom. Raziskovali smo Idrijo, prepevali pesmi in plesali. Naredili smo milne mehurčke, se igrali namizni nogomet, se pomerili v turnirju v 4-vrsto in Enki, naredili zalogo zapestnic, se frizirali in urejali nohtke in še in še. Udeleževali smo se tudi aktivnosti v okviru programa Počitnikarija. Predvsem pa smo uživali v brezskrbnih poletnih dnevih v družbi prijateljev in čeprav smo se srečevali vsak dan, nam idej za zanimivo preživljanje časa kar ni zmanjkalo.


Za program Počitnikarija smo pripravili 18 raznolikih dogodkov, ki so bili razporejeni čez cele poletne počitnice. Program smo, takoj po koncu šolskega leta že tradicionalno pričeli z ogledom filma v Filmskem gledališču Idrija, nadaljevali smo z jogo za otroke, plesnimi delavnicami v organizaciji plesnega kluba Idrija, delavnico čuječnosti, kjer smo se učili meditacije in sproščanja, vodnimi igrami, balinanjem na pokritem balinišču v Idriji in jezikovnimi igrami s prostovoljko Irino. Z avtobusom smo se odpeljali na plavanje v bazen v Ajdovščino, organizirali smo delavnico legorobotike, spoznavanje konj pri Ani Sever in se preizkusili v strelstvu na strelišču v Idriji. Kar nekaj zanimivih delavnic so za nas pripravili tudi pri Geoparku Idrija. Ogledali smo si mestni čebelnjak in na delavnicah izdelali svečke iz čebeljega voska, z avtobusom smo se odpravili v Idrijsko Belo na Lajšt in tekmovali v družabnih igrah, s pomočjo mobilne aplikacije TeachOUT in v družbi dijakov Gimnazija Jurija Vege Idrija, ki so pot osnovali, smo se odpravili na raziskovanje Idrije, na delavnici Ko se zatrese smo izdelali sezmograf in izdelali bruhajoče vulkančke. S poletjem se zaključuje tudi počitniški program, mi pa že zbiramo ideje kako se bomo družili med jesenskimi počitnicami.


Najtežje pričakovan del počitnic je bil zagotovo julij, ko smo se odpravili na letovanji v Poreč in Sečo. Zanimanje za obe letovanji je bilo letos ponovno izjemno in potrudili smo se, da smo mesto na počitnicah zagotovili kar največjemu številu otrok. Na morje smo tako odpeljali 152 otrok, za katere je skrbelo 18 vzgojiteljev, 2 medicinski sestri in 2 pedagoški vodji. Na morju smo preživeli nepozabne počitnice v družbi starih in novih prijateljev. V Poreču smo se prelevili v superjunake, v grške bogove, v like iz knjige Harry Potter in jamske ljudi. Sprehodili smo se do mesta Poreč, si na stojnicah nakupili spominke in se zabavali v lunaparku. Zavrteli smo se v ritmih disko glasbe in se v koktejl baru okrepčali s slastnimi sadnimi koktejli. Veliko smo plavali, se potapljali, igrali v mivki, tekmovali v športnih turnirjih in ustvarjali. Obiskali smo tudi napihljiva vodna igrala, vodni tobogan ali se vozili s pedolini. V Seči nas je obiskal Andrej Guštin z Zavoda Cosmolab in nam pripravil odlično delavnico opazovanja Sonca. Slabo vreme smo izkoristili za ustvarjalne delavnice in tombolo, večere pa smo si krajšali s spoznavnimi igrami, tradicionalnim tekmovanjem `Knjiga rekordov’, nočnim kopanjem, in kinom. Priredili smo tudi vesoljsko strateško igro, kjer smo v planete našemljeni vzgojitelji udeležencem v zameno za pravilno opravljene naloge delili potrebščine, ki so jih ekipe potrebovale za zmago. Seveda nobeno letovanje v Seči ni popolno brez obiska Portoroža kjer smo na stojnicah preverili letošnjo ponudbo in se posladkali s sladoledom. Ob vseh turnirjih, izletih, športnih in družabnih igrah, prostočasnih aktivnostih in druženju s prijatelji je teden minil, kot bi trenil.

Za nami je res lepo in pestro poletje, za katero pa so zaslužni tudi vsi sodelujoči pri pripravi naših programov: Idrija Unesco Global Geopark, Plesni klub Idrija, balinarski klub Kolektor Idrija, Strelsko društvo Jožeta Mihevca Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Ana Sever, Keli Rejec in Alenka Pirih. Iskreno se zahvaljujemo tudi Mladinskemu centru Idrija za možnost organizacije počitniškega varstva v njihovih prostorih in pomoč njihovih prostovoljcev, Občini Idrija in Občini Cerkno za dolgoletno podporo vseh naših programov ter vsem donatorjem – tako posameznikom kot podjetjem, ki so s svojimi prispevki omogočili izvedbo letovanj za tako veliko število otrok iz idrijskega in cerkljanskega. Na koncu pa nikakor ne smemo pozabiti na naše prostovoljce, brez katerih delovanje naše organizacije ne bi bilo mogoče in vas, starše, ki nam znova in znova v varstvo zaupate svoje otroke. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja