Poletje 2021

Poletje je minilo kot bi mignil in spet polnimo šolske torbe ter že nestrpno pričakujemo začetek novega šolskega leta. Pri Zvezi prijateljev mladine Idrija smo veseli, da je za nami še eno pestro, programsko bogato poletje. V poletnih mesecih smo organizirali počitniško varstvo, mnoge počitniške aktivnosti v okviru programa Počitnikarija in letovanji v Poreču in Seči.

Počitniško varstvo je potekalo od 28.6. do 30.7. v prostorih Osnovne šole Idrija. Skozi celotno varstvo je dopoldneve pri nas preživljalo 57 otrok, za program pa je skrbelo 7 vzgojiteljic/prostovoljk, ki so s svojimi idejami otrokom pripravile pester vsakodnevni program. Veliko časa smo preživeli na prostem, na igralih v Mejci in na igrišču za osnovno šolo. Šli smo na sprehod do svetega Antona in iz ptičje perspektive opazovali Idrijo. Izdelali smo super hitre ladjice, ki smo jih nato v razburljivi dirki spustili po rakah. Plesali smo z Nastjo Lakner in na igrišču obudili cel kup starih iger. Udeleževali smo se tudi aktivnosti v okviru programa Počitnikarija. Predvsem pa smo uživali v brezskrbnih poletnih dnevih v družbi prijateljev in čeprav smo se srečevali vsak dan, nam idej za zanimivo preživljanje časa kar ni zmanjkalo.

Za program Počitnikarija smo pripravili 20 raznolikih dogodkov, ki so bili razporejeni čez cele poletne počitnice. Program smo, takoj po koncu šolskega leta, pričeli z ogledom filma v Filmskem gledališču Idrija, nadaljevali s kopanjem na bazenu v Ajdovščini, plesnimi delavnicami v organizaciji plesnega kluba Idrija in balinanjem na pokritem balinišču v Idriji. Organizirali smo tudi spoznavanje konj pri Ani Sever, pohod na Pšenk in jogo za otroke ter ustvarjalnice s prostovoljko Olyo. Kar nekaj zanimivih delavnic so za nas pripravili tudi pri Geoparku Idrija. Tako smo se z avtobusom odpravili na obisk kmetije Krnčan v Krnicah, z aplikacijo Teach OUT smo raziskovali Rake, ustvarjali iz filca in naravnih materialov ter se podali na Perkmandlčkovo turo v Antonijev rov. S poletjem se zaključuje tudi počitniški program, mi pa že zbiramo ideje kako se bomo družili med jesenskimi počitnicami.

Najtežje pričakovan del počitnic je bil zagotovo julij, ko smo se po enoletnem premoru ponovno odpravili na letovanji v Poreč in Sečo. Zanimanje za obe letovanji je bilo letos res veliko in potrudili smo se, da smo mesto na počitnicah zagotovili kar največjemu številu otrok. Na morje smo tako odpeljali 152 otrok, za katere je skrbelo 18 vzgojiteljev, 2 medicinski sestri in 2 pedagoški vodji. Na morju smo preživeli nepozabne počitnice v družbi starih in novih prijateljev, veliko smo plavali in se potapljali, igrali smo družabne igre, pletli zapestnice, gradili skulpture iz mivke in se na splošno zelo zabavali. Manjkalo ni niti športnih tekmovanj, plesa in tematsko obarvanih dni. V Poreču smo se v strateški igri z Jako Vrabcem podali na lov za gusarskim zakladom, v Seči pa smo se prelevili v prave svetovne popotnike. Otroke v Seči je obiskal tudi skriti gost, popotniški fotograf Iztok Bončina, ki je pripravil sijajno predavanje o življenju otrok po svetu, podkrepljeno z obilico odličnih fotografij in zanimivih zgodb. Teden dni na morju je kar prehitro minil in polni novih doživetij ter lepih spominov smo se vrnili nazaj domov.

Za nami je res lepo in pestro poletje, za katero pa so zaslužni tudi vsi sodelujoči pri pripravi naših programov: Geopark Idrija, Plesni klub Idrija, balinarski klub Kolektor Idrija, društvo Zakonc tedna, Strelsko društvo Jožeta Mihevca Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Ana Sever in Alenka Pirih. Iskreno se zahvaljujemo tudi OŠ Idrija za možnost organizacije počitniškega varstva v prostorih šole, dr. Simovu in dr.Troha za vso pomoč pri izvedbi letovanj, civilni zaščiti občine Idrija za podarjena razkužila in maske, občinama Idrija in Cerkno za dolgoletno podporo vseh naših programov ter vsem donatorjem – tako posameznikom kot podjetjem, ki so s svojimi prispevki omogočili izvedbo letovanj za tako veliko število otrok iz idrijskega in cerkljanskega. Na koncu pa nikakor ne smemo pozabiti na naše prostovoljce, brez katerih delovanje naše organizacije ne bi bilo mogoče in vas, starše, ki nam znova in znova v varstvo zaupate svoje otroke. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja