Kam po pomoč v času epidemije?

V času zmanjšanih socialnih stikov se vsi, še posebej pa otroci in mladostniki, soočamo z najrazličnejšimi stiskami in težavami. Ker je v času epidemije prav, da se držimo doma in poskušamo zaščititi sebe in druge pa vam želimo sporočiti, da še vedno obratujejo nevladne organizacije, ki delujejo preko telefona in na katere se lahko obrnemo v primeru kakršne koli stiske.

Spodbujamo odprt pogovor o vseh nastalih težavah, otroci naj se o svojih stiskah čim več pogovarjajo z odraslimi, ki jim zaupajo, kadar pa to ni mogoče, se lahko oprejo na sledeče organizacije:

– Tom telefon116 111, deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Kadarkoli jim lahko napišeš tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasiš v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

– SOS telefon080 11 55. Če si žrtev kakršne koli oblike nasilja, lahko brez zadržka pokličeš na to številko, vsak delavnik od 12.00 do 16.00, 19.00 do 22.00, sobote, nedelje in prazniki od 18.00 do 22.00.

– UNICEF Slovenija: 031 510 200. Če ne veš, na koga se obrniti, lahko pokličeš na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9.00 do 17.00. Sogovornica ti bo pomagala pri nadaljnjih korakih oz. bo težavo posredovala naprej pristojnim institucijam, kadar bo to potrebno. O različnih stiskah in reševanju le-teh si lahko pogledaš tudi tukaj https://www.varnetocke.si/kdaj-jih-poiscemo.

– V času, ko ostale linije niso aktivne, lahko vedno pokličeš 113 oz. v primeru poškodb 112.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja